head
Університетська Біблійна Співдружність

ОБК 2016: Проповідь “Ісус Той, Хто має владу все змінити!” (Від Івана 2:1-11)

Ключові вірші 9,10:"Як весільний же староста скуштував воду, що сталась вином, а він не знав, звідки воно, знали ж слуги, що води наливали, то староста кличе тоді молодого та й каже йому: Кожна людина подає перше добре вино, а як понапиваються, тоді гірше; а ти добре вино аж на досі зберіг"

Доброго дня! Вітаю вас з гарною можливістю провести з нами осінню конференцію. Насправді ця конференція ювілейна. На ній ми святкуємо 25 річну історію служіння нашої церкви. Тому нам вдвічі приємніше, що ви знайшли час бути тут і приєднатися до нас.

Наша конференція називається: «СВЯТІ ЛЮДИ, СВЯТИЙ НАРОД». Давайте разом прочитаємо її назву ще раз.

Помолимося…

Сьогодні я хочу поділитися з вами словом, яке завжди підбадьорює мене. Моє життя як і у кожного з вас переповнене різним проблемами й складнощами. Іноді їх так багато, або їхній вплив настільки сильний, що руки опускаються, а сила боротися з ними зникає. Здається тільки чудо може вирішити їх. Але ж звідки його взяти? Відповідь на це питання ми знаходимо в Євангелії від Івана.

Отже моя вcтупна проповідь заснована на слові св. Івана 2: 1-11. В цьому уривку описується весілля, що відбувалося в невеличкому містечку Кана, неподалік Назарету в землі Галілейскій. На цю радісну подію були запрошені Ісусова матір, Марія, сам Ісус та його учні. Коли ж свято досягло свого апогею з*ясувалася одна неприємна річ – закінчилося вино. У вірші 3 про це говориться так: “Як забракло ж вина, то мати Ісусова каже до Нього: Не мають вина!” .

Вино – це головний напій. Він є своєрідним джерелом радості: наприклад, навіть завжди серйозний, мовчазний чоловік, випивши вина, раптом перетворюється в веселого балакуна. І ось, цей важливий напій закінчується в той самий момент, коли гості вимагають його все більше і більше. З*явилися непередбачені труднощі, через які наречений і наречена могли опинитися в дуже неприємному становищі. Продовження свята було під загрозою.

Чи не подібно це до нашого життя? Проблеми як хвилі, виникають нізвідки й накочуються одна за одною. Це забирає мир, спокій, приносить страх й переживання. Бог створив наше життя як весільний банкет. Ми мали б радіти, веселитися й бути щасливими. Проте, після того, як гріх увійшов в життя людини, банкет зник, а радощі перетворилися на сум. Так багато речей в нашому житті – засмучують нас. Мій тато залишив нас з мамою й пішов до іншої жінки. Мій чоловік ніколи не змінить свою грубу й різку поведінку. Я почуваюся самотнім й залишеним, навіть мої батьки відвернулися від мене й т.д. І це не згадуючи такі тяжки проблеми як насилля в сім*ї, приниження й зневажання, брехня й нажива, невиліковні хвороби, й багато подібного.

Сучасне суспільство хворе від дії гріха. Людські життя покаліченні й наповненні болем та стражданням.

У фільмі “Захисник”, досвідчений патологоанатом доктор Беннет Омалу з’ясовує страшну правду про те, що періодичні струси, які отримують гравці американського футболу під час гри, вже після завершення кар*єри вбивають їх мозок. Величезна кількість міні інсультів спричинює утворення речовини, яка руйнує роботу мозку. Футболісти жалілися на головну біль та психчні розлади – в кінці кінців це призводило до самогубства. Доктор Беннет звертався до всіх інституцій охорони здоров*я в своєму штаті, щоб довести, що американський футбол – це небезпечна для життя гра. Але наткнувся на величезний опір національної футбольної ліги. Футбол це машина для генерування величезних грошей, це система, де питання життя молодих хлопців стояло на останньому місці. Працю молодого лікаря блокували, йому погрожували, він був вимушений звільнитися зі своєї роботи й переїхати в інше місто. Цей фільм заснований на реальних подіях. Тут гарно показано, що люди потрапили у пастку гріха й немає значення в якій країні це відбувається. Наприклад, в нашій державі, де йде війна на сході та гинуть люди, інші наживаються на цьому. Гріх – це як пляма нафти, що потрапила в море, руйнує все до чого доторкається. Його вплив іноді так тисне, що втрачається будь-яка надія на звільненя. Але сьогоднішнє слово вчить нас іншому. Воно говорить, що є Той Хто навіть воду зміг перетворити на вино. Чи не змінить Він поразку від гріха на перемогу? Це – Іісух Христос!

У віршах з 6 – 8 розповідається про те, що Іісус звелів слугам наповнити водою шість кам*яних посудин загальною вмісткістю близько 600 літрів. А після, зачерпнути келих й віднести на перевірку весільному старості. Мені було б цікаво поспостерігати за виразом обличчя служителів, які робили це, а особливо за тим, хто ніс на перевірку воду головуючому на весіллі. Я думаю в когось з них точно промайнула думка: “за кого він нас тримає?!”

Проте результат був феноменальний: 9-10 (разом): “9 Як весільний же староста скуштував воду, що сталась вином, а він не знав, звідки воно, знали ж слуги, що води наливали, то староста кличе тоді молодого

10 та й каже йому: Кожна людина подає перше добре вино, а як понапиваються, тоді гірше; а ти добре вино аж на досі зберіг…

Нам відкривається дивовижна картина. Вода, яку набрали слуги у посудини стала вином! Не потрібно бути великим хіміком, щоб зрозуміти, що рідина, яку куштував староста, набула іншого хімічного складу. Знавці вин говорять – якісні вина мають витримуватися мінімум 1-2 рік. А тут вода за мить перетворилася на першокласне вино, адже про це засвідчив спеціаліст!

Отже, що відбулося? Ісус зробив чудо, зробивши воду вином. Він має владу змінювати не тільки воду на вино, а й кам*яне сердце людини на м*яке й лагідне. Наше життя подібне до води. Воно прісне, й беззмістовне. Люди народжуються, намагаються знайти себе: хтось через гроші, хтось через владу, хтось через науку чи мистецтво й т.д, проте отримавши це, все одно не відчувають смаку життя. Вони почуваються самотніми, змученими й незадоволеними. Їх душі бажають спокою і миру – але грішні бажання женуть їх по колу, роблячи їх життя величезним тягарем.

Вино – це напій, який має чітке призначення: “веселити, давати гарний настрій”. Вода – в цьому сенсі це лише інгрідієнт без смаку для приготування потрібного напою. Нажаль, люди застрягли на рівні води. Вони не знають свого призначення. На питання “Для чого ти живеш?”: “Більшість говорить – для того, щоб залишити після себе нащадків”. Але ж яка тоді різниця між нами і тваринами?

Про те Боже Слово на нашій конференції говорить інше: ми – “Святі люди, святий народ”. Ми не просто живемо щоб продовжити свій рід, але маємо пряме призначення від Бога, – і саме в цьому сенс нашого життя. Його Боже водіння, Його Воля, Його Слово – відкривають правильний смисл: “для чого ми живемо?”, “чому ми маємо жити святим життям?”Коли ми належимо до Божого народу – сам Бог дає нам відповіді на всі питання й таким чином вгамовує нашу життєву спрагу.

Подібно до вина, Він робить життя солодким. Воно стає радісним й повноцінним. Ісус повністю змінює саму природу людини, її особистість.

Егоїста – в людину, готову жертвувати собою, зверхника – в скромного, грубого і нахабного – в м’якого.

Джон Ньютон був жорстоким работорговцем. Якщо раб під час складного переїзду з Африки в Америку захворів, він без жалю кидав його в море. Але, зустрівши Ісуса, він зовсім змінився. Він посв*ятив своє життя Богові й служінню людям.Ісус той, Хто змінює найгіршу людину в святу.

Тож відкрийте ваше сердце й прийміть Бога. Станьте народом Божим, святими людьми, що своїм життям славить Його Ім*я. Амінь?!

Давайте ще раз прочитаєм тему конфереції

Давайте помолимося.

(п. Джентельмен)