head
Університетська Біблійна Співдружність

Вивчення Біблії: Проповідь “Благословіння тим, які ходять у Христі Ісусі” (До Римлян 8:1-11)

БЛАГОСЛОВІННЯ ТИМ, ЯКІ ХОДЯТЬ У ХРИСТІ ІСУСІ

До Римлян 8:1-11

Ключовий вірш 8:1 : "Тож немає тепер жадного осуду тим, хто ходить у Христі Ісусі не за тілом, а за духом"

На минулому Богослужінні ап. Павло розповів нам про свою духовну боротьбу. Коли людина приймає Ісуса у своє життя, то вирішує залишити гріх. Але гріх не вирішує залишити людину. Так починається духовна боротьба з гріхом, яка триває усе наше життя. У кінці 6-го розділу ап. Павло навіть кричить: «Нещасна я людина! Хто мене визволить від тіла цієї смерти?» Однак ап. Павло знайшов вихід в Ісусі. Ісус звільнив його від влади гріха і дав нове життя. Як Він це робить? Для цього нам потрібно буде вивчити 2 духовні закони.

Перше, у Христі немає жодного осуду (1-4). Подивимося на 1-ий вірш: «Тож немає тепер жадного осуду тим, хто ходить у Христі Ісусі не за тілом, а за духом». У цьому світі люди постійно осуджують один одного. Вони осуджують президента, прем’єр-міністра і народних депутатів. Вони осуджують своїх директорів і керівників на роботі, вони осуджують один одного і, в кінці-кінців, вони осуджують самих себе. Можливо, хтось зараз осуджує і мене. Він цього осуду ми нікуди не дінемось. Але є більш серйозна проблема – це Божий осуд. Невже Бог засуджує людей? Багатьом людям Бог здається таким собі добрим дідусем, який дивиться на усі їх провини крізь пальці. Але Бог не такий. Бог – святий, і Бог обов’язково судить усе зло і неправду.

Ви були коли-небудь на суді? Я був двічі, і двічі мене засудили. У мене не було жодного шансу виправдатись. Мені лишалося лише слухняно підписувати протокол, іти у касу і платити штраф. Але людський суд це ніщо порівняно з Божим. На Божому суді ви не відбудетеся штрафом. Уявіть себе на лаві підсудних. Суддя – Сам Бог. Обвинувач зачитує перед усіма довгий перелік ваших гріхів. Туди входять не лише ваші діла, але і думки і навіть наміри. Він перераховує усі злі думки, які виникали у вас в голові, показує ті непристойні книги і журнали, які ви читали, фото і відео, які ви дивилися, включає запис сказаних вами злих слів, розповідає про ваші злі наміри. Ви хочете бути присутніми на такому суді? Чи має хтось хоть якийсь шанс його виграти? Перед Святим Богом, Який знає усе, у нас немає жодного шансу. Люди винні, тому що вони згрішили. І ця провина живе в них і як рак з’їдає їх зсередини.

Одні люди гостро відчували свою провину. Наприклад, у романі Достоєвського «Злочин і кара» студент Родіон Раскольніков здійснює два вбивства, однак йому вдається непомітно зникнути з місця злочину, прихвативши трохи грошей. Здавалося б, операція пройшла успішно, тепер можна зажити по-новому. Однак совіть продовжує мучити Раскольнікова. Його охоплює страх. Починається гарячка, його думки паморочаться і він не здатен нормально мислити. Усе це триває аж доки він не зізнається у злочині. Не думайте, що Достоєвський написав це лише про одного Раскольнікова. Це – стан кожної людини, яка згрішила і винна перед Богом.

Інші люди намагалися не думати про провину, але все рівно приходив час, коли вони ясно розуміли, що не уникнуть Божого суду. Комуніст Омелян Ярославський усе життя намагався довести іншим, що Бога немає і багато критикував Біблію. Однак перед смертю він просив свого друга: «Спали усі мої книги! Дивись, ось Він тут! Він чекає на мене!» Чого він так боявся? Він боявся Божого осуду за свої гріхи. Хоча усе своє життя він намагався довести собі і іншим, що Бога немає, він нікуди не міг сховатися від Божого осуду.

Психологи доводять, що відчуття провини – це є головна причина депресій, стресів і інших психологічних і емоційних розладів. Люди відчувають себе винними, вони відчувають себе у пастці осуду. Вони дійсно зробили багато поганих речей, про які жаліють і це все їх пригнічує. Вони намагаються не думати про це, хоча це їм погано вдається. Чи є якийсь вихід?

Ап. Павло каже: «Тож тепер немає тепер жадного осуду тим, хто ходить у Христі Ісусі не за тілом, а за духом». Так, вихід є. Осуду можна позбутися. Тут ключові слова «у Христі Ісусі». Що означає ходити у Христі Ісусі? Це означає вірити у ті заслуги, які здійснив за мене Ісус на хресті. Гріх вимагає засудження. На хресті Бог засудив Ісуса, на Якому були гріхи усіх людей. Гріх вимагає крові – на хресті Ісус пролив Свою святу кров. Гріх вимагає смерті – на хресті Ісус помер. Бог засудив Ісуса на хресті замість мене, тому коли я вірую в ці заслуги Ісуса, мені більше немає ніякого осуду.

Ап. Павло більш детально пояснює як Христос звільнює нас від осуду на прикладі двох законів. Прочитаємо вірш 2: «бо закон духа життя в Христі Ісусі визволив мене від закону гріха й смерти». Коли ми чуємо слово «закон», то зразу згадуємо фізику. Це, можливо, тому що у фізиці найбільше різних законів: 3 закони Ньютона, закон Архімеда, закон всесвітнього тяжіння і багато інших. Але закони є не тільки у фізиці. У духовному світі також є свої закони. І був один закон, який діяв на усе людство. Цей закон мав страшну назву: «закон гріха й смерти». Якщо ви підстрибнете, то хочете ви цього чи ні, ви знову приземлитесь. Це тому, що ви знаходитеся під дією закону всесвітнього тяжіння. Закон всесвітнього тяжіння діє однаково на всіх – і на багатих, і на бідних, на людей, які знають Бога, і на людей, які не знають. Схоже на людей діяв закон гріха й смерти. Хотіли люди цього чи ні, але у спадок від Адама і Єви вони отримали гріх. І хотіли вони цього чи ні (як правило не хотіли), вони мусили померти. Оперний співак Федір Шаляпін перед смертю постійно запитував: «Боже, чому я повинен померти?» Він повинен був померти, тому що знаходився під дією закону гріха і смерті. Але не лише один Шаляпін, усі люди мають померти, тому що знаходяться під дією цього закону. Один французький король заборонив усім у його присутності говорити про смерть. Так як він жив занадто близько від кладовища, то наказав побудувати розкішний Версальський палац, щоб ніщо не нагадувало йому про смерть. Але смерть все рівно прийшла і до нього. Це тому що і він знаходився під дією закону гріха і смерти.

Подивимося на вірші 3,4: «Бо що було неможливе для Закону, у чому був він безсилий тілом, Бог послав Сина Свого в подобі гріховного тіла, і за гріх осудив гріх у тілі, щоб виконалось виправдання Закону на нас, що ходимо не за тілом, а за духом». Закон не міг виправдати і не міг змінити людину. Закон лише констатував, що людина грішна, і що вона повинна вмерти за свої гріхи. Однак усе змінилося, коли прийшов Ісус. Ісус встановив інший закон «закон духа життя», який сильніший за закон гріха і смерті. Людина сама не може відірватися від землі. Однак за допомогою реактивного двигуна це можливо. Так і закон духа життя. Цей закон має силу вирвати людину з-під дії закону гріха і смерті. Усе, що було неможливо людині – зробив Ісус. Гріх був засуджений у тілі Ісуса. Ісус виконав закон. Він заплатив пролитою кров’ю і Своєю смертю.

Друге, життя за Духом (5-11). Після того, як Ісус звільнив нас від осуду, як нам жити далі? У віршах 5-11 ап. Павло показує нам два шляхи. Перший – це життя за тілом, другий – це життя за духом.

Спочатку давайте подумаємо про тих, які ходять за тілом. Прочитаємо вірш 5а: «Бо ті, хто ходить за тілом, думають про тілесне…» Це означає що цілими днями, з ранку до вечора, 7 днів на тижні, думки таких людей зайняті лише думками про тілесне: як заробити грошей, як розважитись, як відпочити, куди поїхати. У світі, здається, так багато цікавого: Інтернет, спорт, комп’ютерні ігри, фільми, музика. Лозунг таких людей: «Слухайся свого тіла». Такі люди нікого вам не нагадують? Ну, звичайно, це люди часів Ноя. Ісус сказав про них так: «І, як було за днів Ноєвих, то буде так само й за днів Сина Людського: їли, пили, женилися, заміж виходили, аж до того дня, коли Ной увійшов до ковчегу; прийшов же потоп, і всіх вигубив» (Лк.17:26,27). Можна запитати: «А що ж поганого в тому, щоб їсти, пити, женитися і виходити заміж?» Нічого поганого в цьому немає. Але запитання в іншому: «А де місце для Бога у житті таких людей?» Де їх вивчення Біблії, де їх молитва, де їх пошук істини, де служіння Богові і ближнім? Якщо цього місця немає, то їх життя – це ходіння за тілом. І який результат такого життя? Вірш 6а: «Бо думка тілесна то смерть». Смерть – і більше нічого. А чого ще можна очікувати від життя, яке усе вкладене у тіло? Лише однієї смерті. Ходіння за тілом широко рекламується в наш час. Реклама обіцяє нам свободу, радість, нові враження. Але усе це – лише реклама. Чого б вам не обіцяло тіло – усе завжди закінчується однаково – смертю. У кінці вашого життя Вам буде очікувати лише одна смерть. Люди, які ходять за тілом, уже у цьому житті відчувають цей подих смерті. Різноманітні страхи, осуд, ненависть, різноманітні переживання, стид, самотність, безглуздість життя, депресії, пустота – усе це подихи смерті, які усе життя супроводжують людей, які ходять за тілом.

І є ще одна велика проблема людей, які ходять за тілом. Подивимося на вірші 7,8: «думка бо тілесна ворожнеча на Бога, бо не кориться Законові Божому, та й не може. І ті, хто ходить за тілом, не можуть догодити Богові». Люди, які ходять за тілом, стають Божими ворогами. Можливо, вони не мають нічого проти Бога, вони просто хочуть жити своїм життям. Але якщо вони не готові коритися Законові Божому, не хочуть догоджати Богові, то є Його ворогами. Таке життя не має майбутнього – там лише вічний осуд і смерть. Це дійсно страшне життя і страшний кінець. Один безбожник казав: «Для мене смерть – це стрибок у непроглядну темряву».

А тепер давайте подумаємо про людей, які ходять за духом. У вірші 5б написано: «а хто за духом (думають) про духовне». По-перше, такі люди думають про духовне. Такі люди ходять за духом. Тут дух – це Святий Дух, Якого Бог дає кожному, хто повірив у Ісуса. І цей дух веде нас по життю. Він бажає щоб ми мали тісні стосунки з Богом. Тому він веде нас до того, щоб вивчати Біблію і розмірковувати над Божим словом. Він вчить тому, що Боже слово недостатньо знати, його потрібно ще й виконувати. І що є результатом такого життя? В вірші 6 Павло говорить: «а думка духовна життя та мир». Святий Дух приносить нам життя та мир. Подібно до того, як смерть приходить до людини у різних проявах, так і життя має багато проявів, як то впевненість у майбутньому, радість і любов. Усе це супроводжує життя людини, яка ходить за духом.

І це ще не все. У віршах 10,11 написано: «А коли Христос у вас, то хоч тіло мертве через гріх, але дух живий через праведність. А коли живе в вас Дух Того, Хто воскресив Ісуса з мертвих, то Той, хто підняв Христа з мертвих, оживить і смертельні тіла ваші через Свого Духа, що живе в вас». Коли Божий Дух живе в нас, Він поступово змінює наше життя. Він допомагає нам позбутися старих грішних звичок і вводить у нове життя. Тепер нам подобається Боже слово. Нам подобається його слухати і вивчати. Нам подобається служити Богу. Саме так працює в нас Божий Дух. Він змінює нас і приносить нам життя та мир. І якщо ми хочемо так жити, то потрібно почати із вірша 6: «Бо думка тілесна то смерть, а думка духовна життя та мир». Потрібно почати зі своїх думок, вчитися контролювати їх з допомогою Святого Духа.

Сьогодні ми навчилися тому, що у Христі у нас немає жодного осуду. Ми також взнали що є два шляхи життя – один приносить лише смерть, інший – життя та мир. Давайте виберемо життя і будемо ходити за духом.

(п. Яків)