head
Університетська Біблійна Співдружність

Вивчення Біблії: Проповідь “Світло засяяло, Дитя народилося!” (Ісая 8:19-9:6)

Світло засяяло, Дитя народилося!

Ісая 8:19-9:6

Ключовий вірш 9:1 : “Народ, який в темряві ходить, Світло велике побачить, і над тими, хто сидить у краю тіні смерти, Світло засяє над ними!”

Минулого разу ми святкували перший тиждень адвенту. Ми читали слово із Рим., де написано: «ніч минула, а день наблизився…» (Рим.13:12) Автор сповістив нас про те, що наближаються зміни – ніч минула, день наблизився. До цієї події світ нагадував землі, де завжди зима, і де немає Різдва. Але це все лишилося позаду. Наближення дня означає світло і пробудження життя. Але який самий день наблизився? Багато делалей ми не побачили. Сьогодні, у другий тиждень адвенту, ми будемо вивчати пророцтво із книги Ісаї. У ньому ми бачимо значно більше деталей – яким чином прийде світло та яким чином влада темряви буде подолана.

 

Книга пророка Ісаї охоплює правління 4 царів: Уззійі, Йотама, Ахаза та  Єзекії. Біблія розповідає (2 Хр.26-32), що за винятком Ахаза, усі ці царі робили угодне в Господніх очах. Функціонував храм, люди поклонялися в ньому Богові та приносили жертви, дотримувались релігійних свят. Однак чому ж тоді Ісая так серйозно дорікає Юдеям, про що ми тільки що читали? Справа в тому, що ці люди мали роздвоєне серце. З однієї сторони вони служили Богові, з іншої – вони поклонялися ідолам. Коли Ізраїльтяни завойовували Ханаанську землю, Бог наказав зруйнувати усі так звані «висоти» – місця, де люди поклонялися ідолам. Але Ізраїльтяни не зробили цього. В Іс.29:13 Бог сказав: «…народ цей устами своїми наближується, і губами своїми шанує Мене, але серце своє віддалив він від Мене…» В результаті у суспільстві не було справедливості, людей гнобили, і було багато зла. Усе це дуже нам нагадує наші часи. Нам здається, що у такі часи Бог має говорили лише про прийдешній суд. Однак, в Іс.7:14 написано: «Тому Господь Сам дасть вам знака: Ось Діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвеш ім’я Йому: Еммануїл». Бог не знищив і не відрікся від таких грішних людей. Навпаки, Бог пробачає та хоче бути із нами. Ось головне послання Різдва. Сьогодні давайте подумаємо про Бога, який дає світло людям, які сидять у темряві.

Перше, без Бога люди живуть у темряві (8:19-9:1). У той час Північний Ізраїль заключив союз із Сірією (7:2). На Юдею насувалася війна. Люди боялися. Однак навіть у такий важкий та тривожний час, люди не йшли до Бога. Натомість, вони йшли за порадою до різних шарлатанів. Подивимося на вірш 19: «А коли вам скажуть: Запитуйте духів померлих та чародіїв, що цвірінькають та муркають, то відповісте: Чи ж народ не звертається до свого Бога? За живих питатися мертвих?» Люди йшли до людей, які говорили їм те, що вони хотіли почути. Ви знаєте як цвірінькають птахи та муркають коти. Це дуже приємно, це можна слухати довго, та насолодужватися цим. Ці шарлатани знали, що люди хочуть чути, і без кінця говорили їм про приємні речі: що війни не буде, а буде мир, що їх справи підуть угору, і не потрібно ні про що хвилюватися, а просто бути щасливими. Люди також зверталися до мертвих. Замісь того, щоб слухати живого Бога, люди слухали мертвих. Що ми бачимо у наш час? Те ж саме: люди звертаються до астрологів, екстасенсів, або гуру самодопомоги. Кінець кінцем люди запитують Google. У людей є фундаментальні запитання, і їм відчайдушно потрібні відповіді. 1.3 мільйона запитів до Google на рік: «У чому сенс життя?»

 

«Чи ж народ не звертається до свого Бога?» Коли Вам важко, у Вас проблеми, до кого ви звертаєтеся? До Бога? Чи до Google? Звичайно, нам потрібно звертатися до Бога, у Якого є усі необхідні нам відповіді. У книзі Буття ми зустрічаємо патріарха Якова. Як він підманув свого брата та батька, і змушений був утікати з дому. Це був один із наважчих часів його життя. І ось у цей час він можливо вперше у житті щиро звертається до Бога. І, дивовижно, Бог йому відповідає. Він показує йому драбину на небо. І Бог дає йому відповіді на його питання. Ця зустріч з Богом стала вирішальною у життя Якова. Завдяки ній він міг спрямовувати своє подальше життя та приймати вірні рішення. У Бога є відповіді, до Нього потрібно звертатися, коли важко у житті! Прочитаємо разом вірш 20: «До Закону й свідоцтва! Як вони не так кажуть, як це, то немає для них зорі ранньої!» В труднощах нам потрібно звертатися до Закону й свідоцвтва – тобо до Божого слова, до Біблії. Без Бога для людини ніколи не сходить рання зоря. Вони приречені жити у темряві. Подивіться на вірші 21-22:

 

21 І буде блукати утискуваний та голодний. І станеться, коли він зголодніє, то запіниться, і прокляне царя свого та Бога свого, і погляне догори,

22 і подивиться він на землю, аж ось тут горе та темнота, темрява утиску, і він буде пхнутий у темність…

 

Без Бога люди блукають утискуваті та голодні, і навіть проклинають Бога за це. Без Бога люди живуть у темноті, темряві та темності. І сама велика темрява – це темрява гріха. Це надзвичайно важливо розуміти. Нам подобається Різдво – тому що там є вихідні та подарунки. Але важливо розуміти те, чому Ісус прийшов у цей світ. Це тому що цей світ був темний через гріх. Ісус прийшов, щоб визволити нас він наших гріхів!

 

Прочитаємо разом 1-ий вірш: «Народ, який в темряві ходить, Світло велике побачить, і над тими, хто сидить у краю тіні смерти, Світло засяє над ними!» Тут, у містах ми занадто розбалувані світлом і важко собі уявляємо, що таке справжня темрява. Справжня темрява – це коли не видно нічого. У темряві ми ніколи не почуваємося у безпеці. У темряві ми не знаємо, куди прийдемо. Як взагалі можна ходити у темряві? У темряві не можна ходити. Але у цьому вірші написно, що люди ходять у темряві. Як вони там ходять? Як шкода таких людей! Хто може допомогти таким людям? Лише один Ісус. Чого вони потребують більше за все на світі? Ісуса. Ми маємо бачити ті великі страждання людей у темряві і бажати привести їх до Христа. Зараз модно казати, що кожен має знайти свій шлях у житті. Але який шлях можна знайти у темряві? Лише шлях в нікуди. Зараз модно казати: «Не переймайся! Усе буде добре!» Які є підстави стрерджувати, що у людей, які живуть у темряві, усе буде добре? Не буде у них усе добре. Людям відчайдушно потрібен Христос!

 

Друге, Ісус – світло для людей (1-6). Прочитаємо ще раз 1-ий вірш: «Народ, який в темряві ходить, Світло велике побачить, і над тими, хто сидить у краю тіні смерти, Світло засяє над ними!» Сила тьми здається нездоланною. Однак, коли приходить світло, темрява безслідно щезає. Темрява здається такою сильною, так що нам хочеться іноді здатися. Але насправді ми маємо вірити, що Ісус – велике світло, переміг цю темряву. Ісус переміг владу гріха. Ісус також здолав владу смерті. Через владу та силу гріха люди впадають у відчай, фаталізм, втрачають всяке бажання жити. Ісус сказав: «Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя» (Ів.8:12). Христос дає нам світло, тому Він Сам є Світлом для світу. А разом зі світлом, приходить і справжнє життя. 

 

Що трапляється з людиною коли вона приймає світло Ісуса? Подивіться на 2-ий вірш: «Ти помножиш народ цей, Ти збільшиш йому радість. Вони перед лицем Твоїм будуть радіти, як радіють в жнива, як тішаться в час, коли ділять здобич!» Ви коли-небудь збирали врожай у жнива? Ви знаєте, яка це велика радість. Багато місяців праці та очікування, і потім – щедрий врожай. Це як у наш час отримати зарплату після напруженого місяця роботи. Ви коли-небудь ділили здобич? Коли ти у бою, і ризикуєш своїм життям, а потім розумієш, що бій закінчився, і можна розділити здобич – яка це велика радість! Що ж це за така битва, після якої приходить велика радість? Один приклад такої битви ми знаходимо в наступних віршах.

 

Подивіться на вірш 3: «Бо зламав Ти ярмо тягару його, і кия з рамена його, жезло його пригнобителя, як за днів Мадіяма». Це слово – це пророцтво. Пророцтво про те, що Бог буде діяти, і яким чином Він буде діяти. Ісая тут згадує відому битву за днів Мадіяма. Мадіанітяни були могутніми ворогами, які прийшли щоб знищити Ізраїля. Щоб захистити Свій народ, Бог послав їм визволителя. Як його звали? Гедеон. Що ж зробив Гедеона? Гедеон зібрав армію, яка складалася усього із 300 воїнів. І знаєте, яку зброю вони мали? Саму сучасну зброю тих часів? Ні. Вони мали сурми, порожні глеки та смолоскипи. Світлом цих смолоскипів Бог зламав ярмо пригнобителя. 

 

Як же Бог дасть перемогу нам зараз? Подивість на вірш 6а: «Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його». Бог переможе через народження Дитяти. Переможе уже не світлом смолоскиків, а Ісусом – Який є світлом для світу. Так, це Дитя переможе у битві з дияволом та смертю. Це Дитя, приходячи в людське життя, руйнує владу гріха та смерті, позбавляє людину від непосильного ярма гріха. Яка це велика радість! У Вестмінстерській катехезі перше запитання таке: «В чому основне призначення людини?» І відповідь: «Основне призначення людини – прославляти Бога та вічно радіти в Ньому». Я знаю, що часто ми не виглядаємо такими радісними, навіть коли на Богослужінні служимо Господу. Часто ми виглядаємо так, наче тільки що вдихнули запах консервованої сардини. Ми маємо знати, що немає способу видавити цю радість із себе. Ця радість має бути нам дана. Сказано «Ти збільшиш йому радість». Якщо у Вас немає цієї радості, то єдиний спосів отримати її – це розкаятися та вірити в Ісуса Христа. Бог дає радість спасіння усім, хто вірує в Нього.

 

Зверніть увагу: дитина народилася не для Марії, а для нас. Дитя народилося для нас. Бог послав Ісуса для нас. Хто я, що Всемогутній Бог, Творець цього світу, послав мені Свого єдиного Сина? Дитя, яке народила Марія, здавалося таким вразливим. Однак це немовля було царем. У вірші 6б написано: «і влада на раменах Його». Ісус є Царем. Але Його влада не політична. Він Цар Божого Царства. На початку Свого служіння Ісус казав: «Збулися часи, – і Боже Царство наблизоилося» (Мк.1:15). Ми багато страждаємо через недосвідчених, несправедливих, корумпованих та слабких правителів. Але у Божому Царстві цього не буде, тому що Ісус – Дивний Порадник, Бог сильний, Отець вічности, Князь миру. Ісус Дивний Порадник. Він дійсно розуміє нас, наш стан, і що нам дійсно потрібно. Так добре мати друга, який розуміє нас. І Ісус є таким другом. Немає такого положення, чи такої болі, чи труднощів, які Він не розуміє. І Він Дивний Порадник – Він радить нам мудрі речі, зміцнює нас і допомагає.

 

Ісус – це Бог сильний. У цьому слові ми бачимо Христа як Дитя, яке народилося. Діти, які народилися слабкі та безпорадні. Але Христос – Бог сильний. Він є Сам Бог. Ісус – це Отець вічності. Зазвичай, ми звикли називати Бога Отцем. Тут Отцем названий Ісус. Це значить, що Ісус буде діяти, як батько – як добрий батько, який турбується про своїх дітей.

 

Ми живемо у темному світі. І, здається, від майбутнього не варто очікувати нічого кращого. Однак пророк Ісая бачив прихід та правління Месії. Тому він не впав у відчай та не зійшов з розуму від проблем свого часу. Подивіться на цей світ уважніше. Що ви бачите?  В ньому сяє світло Ісуса. Гедеон приніс Ізраїльтятам спасіння від Мадіяма. Христос приніс нам спасіння від гріха, від пекла, від Божого гніву. Хай у це Різдво Вам засяє світло Ісуса.

 
(п. Яків)