head
Університетська Біблійна Співдружність

ВБК 2015: Проповідь “Вельми добре воно” (Бытие 1)

ВЕЛЬМИ ДОБРЕ ВОНО

Буття 1

Ключовий вірш 1:31а : "І побачив Бог усе, що вчинив. І ото, вельми добре воно!"

Доброго усім вечора!

Дуже рада вас усіх сьогодні тут бачити, особливо у перший вечір цих предвеликодніх святкових вихідних. Дуже скоро по усіх куточках нашої країни будуть лунати: «Христос воскрес – Воістину воскрес». Слова, після яких всі іноземці думають що у нас тут сама духовна християнська країна. Але всі ми знаємо, що це поки що не зовсім є так. Іноді ми говоримо те, що є лише заученою популярною фразою, не вкладаючи ніякого сенсу. Сьогодні початок нашої конференції, тож почнемо з самого початку, з першої глави Буття. Побачимо, що Бог вкладає у свої слова.

Хочу розповісти одну історію. Кілька місяців тому в університеті, де навчається моя сестра сталася цікава дискусія. На уроці екології на питання викладача – навіщо ми повинні піклуватися про навколишнє середовище відповідав кожний студент. Всі говорили про еволюцію, погіршення ситуації, танення льодовиків та азонові діри, що можуть згубити планету, тож ми повинні піклуватися, щоб у нас тут на землі було майбутнє. Всі сходилися на тому,  що люди можуть врятувати світ. Добрий намір, добрі слова. Коли дійшла черга відповідати моїй сестрі, вона сказала, що ми повинні піклуватися про оточуюче середовище, тому що Бог створив все прекрасним, і дав світ людині, щоб ми використовували ресурси та піклувалися про природу та тварин. Реакція на такі слова була вражаюча. Студенти, більшість з яких впевнено вважають себе християнами, та будуть стояти завтра всю ніч у церкві, почали сміятися та казали, що в неї просто немає мозку, і вона нічому не навчився за роки навчання в університеті. Тож виявляється багато людей ще не знають Бога, адже вони не вірять першому віршу у Біблії! «1 На початку Бог створив Небо та землю». Вони не знаюсь хто такий Бог.

Ми шукаємо відповідь на питання – «як Бог створив світ?». Загалом Буття, та власне перша глава не є науковою книгою, події у ній не є в хронологічній послідовності, на що вказує друга глава Біблії. Ми не знайдемо відповідь на питання «як був створений світ», адже Біблія має іншу мету. Буття розкриває більш глибокі проблеми, ніж біологічне походження світу. Воно знайомить нас з Богом, розповідає яким Він є, і якими є його наміри, відповідає на такі питання, як: хто такі людські істоти? Для чого ми тут? Яким має бути наше ставлення до природи та світу? По суті, Буття 1 розповідає не про "Як" відбувалося творіння, але, скоріше, "Чому". І це, в кінцевому рахунку набагато важливіше.

Біблія це слова Бога до нас, його подарунок. Завжди коли ми відкриваємо подарунок, та знаходимо якусь чудову незрозумілу нам річ, ми не кажемо – о, хто це зробив, як склалися тут всі деталі докупи. Наша звичайна реакція – ми у захваті від подарунку, і радіємо як діти, дякуємо за подарунок, та запитуємо – для чого, власне, створена ця річ, і що з нею робити. Ця реакція та питання повинні бути у нас про створення світу.

Бог дуже щедро мене благословив давши можливість багато подорожувати. Коли я відкривала для себе світ, то побачила незбагнену, кожний раз неповторну, красу природи навкруги. Тоді я перестала мати будь-які сумніви, що це все здатен створити лише Всемогутній Господь, давши всьому порядок, та неповторність. Все навкруги є неповторним витонченим Його шедевром. Пам’ятаю, що коли я дивилася на Ніагарський водоспад, ні не мить не переставала думати про Боже величчя та його могутність. Веселки навкруги постійно нагадували про Божу красу, Його вірні обіцянки та заповіт з нами, його творіннями. Так, Бог створив цей чудовий світ! Яким же має бути Бог, який здатен на таке??

Ви помітили у першій глава Буття багаторазові повторення, наче вірші, та приспівом, що передають нам суть, відчуття та красу, прославляючи Бога творця. Це є пісня! Чи думали ви для чого Бог створив цей світ та створив нас? Ні, Богу не було скучно, Бог є Трійцею, Він ніколи не буває Самотнім.  У вірші 26, сказано: «26 І сказав Бог: Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою». Бог не є одниною – Він – це множина. Він створив нас, людей, для того, щоб розширити свій круг спілкування, для того щоб насолоджуватися їм, та поділяти його з нами. Це й же вірш каже нам, що ми створені за образом та подобою Божою. Для чого Він створив нас такими? Відповідь є дуже простою – щоб ми могли відображати Його та Його славу тут, на землі.

Творячи людину, Бог вдихнув у ніздрі її, і стала людина живою душею. Це є дуже особливим, винятковим, адже саме дух божий відрізняє нас від усіх інших творінь. Людина, є не тільки тілом, але складом духа та душі. Ось що Бог бачить дивлячись на нас. Такаю прекрасною Бог створив людину! Він оселив її у Едемському саду, піклувався про фізичні наші потреби, говорив до людей та будував тісні стосунки з людиною, дав свободу та  право вибору. Це є і сьогодні бажанням Бога піклуватися про нас та спілкуватися з нами. Бог є ініціатором, Він дав нам своє слово промовляючи до кожного з нас через Біблію.

Бог створив цей світ, та сказав – вельми добре воно! Тож дивлячись навкруги бачимо, що Він є добрим, могутнім, безмежним. Бог є Ідеальним, тож з відси уся тяга людини до ідеалів, навіть коли всі знають, що ідеалів не існує. У нас закладена жага до наближення до Божого образу. Бог є творцем, тож і людина має потяг до мистецтва  до творчості, до вдосконалення.

Бог не перестав бути добрим сьогодні, Він не створив цей світ, забувши на 8й день. Хоча, коли панує зло та несправедливість, страждання та насилля навкруги, ми осуджуємо Бога за те, що він наче нічого не бачить, не втручається та змушує страждати. Але Бог є добрим щодня, і не перестає творити добро. У нас завжди є вибір.

Господь провадить нам повітря на кожен день, посилає сонце, яке щодня  з’являється на небі та підтримує наше життя, дає їжу кожній пташині, та воду кожному кущу. Бог щороку дає нам весну, щосекунди нове життя на планеті. Він дав і мені моє життя як цінний подарунок. Коли моя мама була вагітна, лікарі сказали, дитина може померти або народиться з вадами та буде з відсталим розвитком. Але Отець небесний вже тоді мав на мене надію, і вже тоді сказав, що я є добрим творінням. За Божою благодаттю, Бог врятував моє життя, фізичне, та згодом духовне. Бог любить та піклується про мене, як і обіцяв.

Боже слово, на відміну від слів людини, відображає не наміри щось робити, а вже власне дію – ми не можемо навіть веснянки з щік прибрати, ми не можемо управляти своїми бажаннями, своїм життя, хоч як би нам не хотілося, щоб це виглядало саме так, ми не здатні врятувати планету. Але Бог здатен врятувати цей світ. Бог сказав – хай станеться .., і зразу сталося….  Наш Бог добрий, люблячий, турботливий, креативний, безмежний, всемогутній та чудовий.

Давайте пізнаємо його та зустрінемося з нашим Богом!

( п. Наталка (Поділ UBF) )