No Image Available

1 Самуїла 3:1-21

 Частина: Старий завіт  Автор: Володимир Патріюк  Книга Біблії: 09 - 1 Самуїла  Розділ: 03  Опубліковано: 21 Липня, 2024  Мова: укр
 Проповідь:

(10) Тож ГОСПОДЬ прийшов, став і покликав, як попередні рази: Самуїле! Самуїле! Тепер Самуїл відізвався: Говори, адже слухає Твій слуга!

“ГОВОРИ, АДЖЕ СЛУХАЄ ТВІЙ СЛУГА!”

На початку цього розділу ми бачимо підлітка. В кінці розділу – пророка Ізраїлю. Самуїл жив у темні часи. Первосвященик Ілій був слабким, а його сини – повністю зіпсованими. Подивімося сьогодні, як же у такій атмосфері Самуїл виріс у великого пророка.

 

Звернемося до 1-го вірша: 

1 Отрок Самуїл і далі служив ГОСПОДУ під наглядом Ілія. У ті часи ГОСПОДНЄ слово було рідкісним. Так само й видіння були не часто.

 

В ті дні Бог рідко промовляв до Свого народу. Чому? Богові не було чого сказати? Ні, Богові завжди є що сказати, коли люди готові слухати. Радше люди не були готові слухати. Або ж люди були надто далеко від Бога, і нічого не чули.  Але чи означало це, що Бог відкинув Свій народ? Ні, не означало. В 2:35 Бог сказав: А для Себе Я поставлю вірного священика, який діятиме за бажанням Мого серця та буде Мені до душі. Я збудую йому надійний дім. Він ходитиме перед Моїм Помазаником постійно.

 

Що робив Бог у такі темні часи? Бог почав виховувати Собі священика, який діятиме за бажанням Його серця. І у цьому розділі ми бачимо як Бог покликав його і виховував його. Звернемося до 3-го вірша: а Божий світильник ще не погас, – Самуїл вже спав у ГОСПОДНЬОМУ Святилищі, де стояв Божий Ковчег.

 

Кажуть, що на цей час Самуїл був підлітком (отроком), йому було близько 12 років. У той час Самуїл ночував у скинії. Світильник запалювався звечора, і горів до ранку. Те, що він ще не погас, вказує на час, коли Бог звернувся до нього – було вже під ранок, можливо близько 4-ої години.  У віршах 4-6 написано: 

 

4 У той час ГОСПОДЬ покликав Самуїла, а той відповів: Я тут!

5  Він побіг до Ілія й промовив: Ось я, адже ти мене кликав!? А той відповів: Ні, я не кликав, – повертайся й спи! Він пішов і ліг.

6 Але ГОСПОДЬ вдруге покликав Самуїла. Самуїл знову встав, пішов до Ілія і каже: Ось я! Ти мене кликав? А той так само відповів: Ні, я не кликав тебе, мій синку, – повертайся й лягай!

 

Тут ми бачимо ставлення Самуїла до Ілія. Рано вранці, вдень чи ввечері, він був готовий послужити йому. Самуїл не сказав Іляю: “Чого тобі потрібно від мене в такий ранній час?”, а прибіг до нього в готовності допомогти.  У вірші 7 написано:  Справа в тому, що до цього часу Самуїл ще не знав голосу ГОСПОДА, адже раніше ГОСПОДНЄ слово йому не об’являлось.

 

Те, що Самуїл ще не знав голосу Господа означає, що він ще не мав особистих стосунків з Богом. Він служив в скинії і знав багато про Бога і про прослужіння Йому. Я думаю, що він був допитливим хлопчиком і задавав Ілію багато запитань, на кштал: “А який Бог? А де він живе? А чому я його не бачу?” Проте Самуїл ще не знав Бога особисто. І ми бачимо, як Бог терпеливо проявляє ініціативу щоб Самуїл почув Його голос.  Звернемося до віршів 8-9:

 

8 Тому ГОСПОДЬ знову, третій раз, покликав Самуїла. Тож він устав, пішов до Ілія і сказав: Я тут, – оскільки ти таки кликав мене! – Тоді Ілій зрозумів, що хлопця кличе ГОСПОДЬ.

9 Тому Ілій сказав Самуїлові: Повертайся й лягай, а коли тебе покличуть, то скажи: Говори, ГОСПОДИ, Твій слуга Тебе слухає! Самуїл пішов і ліг на своє місце.

 

Врешті решт Ілій зрозумів, що це не якісь голоси чуються Самуїлу, і це не його сон, а що це Бог промовляє до хлопчика. Напевно в цей час Ілій також зрозумів, що Бог обрав Самуїла пророком. До цього батьки Самуїла допомагали йому: вони дали йому життя, вони ростили його кілька років, до того як віддати на служіння Богові, вони молилися за нього. Коли він підріс, вони посвятили Його богові, і він став служити у скинії. Вони відвідували його і являли йому свою любов. Священик Ілій також як міг допомагав хлопчику. Так, він був далеко не ідеальним, але в цьому розділі він все зрозумів і сказав, що має робити Самуїл, коли Бог покличе його. Ми, батьки, маємо знати, що Бог може говорити до наших дітей. Тому нам потрібно підготувати своїй дітей, щоб вони почули і послухалися Божого слова. Цей світ дуже шумний. В ньому лунає безліч голосів. І ми маємо підготувати своїх дітей, щоб вони могли відрізнити Божий голос серед цього шуму і послухатися його. 

 

Звернемося до вірша 10:  Тож ГОСПОДЬ прийшов, став і покликав, як попередні рази: Самуїле! Самуїле! Тепер Самуїл відізвався: Говори, адже слухає Твій слуга!

Тут ми бачимо, що Самуїл був готовий слухати та слухатися Бога. Він був здібним до навчання учнем. Здатність навчатися та змінюватися була однією з основних, коли Ісус обирав Своїх учнів. І хоча більшість з них були не елітою, а з простого народу, завдяки своїй здатності навчатися та змінюватися, вони виросли до Апостолів. 

 

Звернемося до віршів 11–14:

11  Тоді ГОСПОДЬ промовив до Самуїла: Незабаром Я учиню в Ізраїлі таке, від чого в кожного, хто про це почує, задзвенить в обох його вухах.

12 Того дня Я здійсню щодо Ілія все, що Я сказав про його родину, – від початку й до кінця!

13  Я вже повідомив йому, що Я здійсню суд над його родиною, відкинувши навіки за беззаконня, про які він знав: адже його сини зневажали Бога, але він їх за це як слід не докоряв!

14  Тому Я присягнувся щодо родини Ілія, що гріхи родини Ілія не будуть викуплені ані жертвами тварин, ані хлібними приношеннями повіки!

 

Це були дуже суворі слова. Бог звертався до священика Ілія. Цікаво, що хоча в основному грішили його сини – Хофні та Пінхас, Бог звертався не до них, а до Ілія. Чому? Тому що Ілій ніс за них відповідальність. Звісно, на той час його сини були вже дорослі, мали свої сім’ї, і Ілій не ніс за них відповідальність як батько. Але він ніс відповідальність як їх керівник. Він був первосвящеником, вони були священиками. Вони підкорялися йому. За ті гріхи, які вони чинили, він мав вже давно відсторонити їх від служіння. Вони просто зневажали Бога, вони не могли виконувати служіння у тому стані, в якому були. Але Ілій був занадто м’який до них. І на якомусь етапі прийшов час, коли він став надто старий, втратив вплив і авторитет, і вже нічого не міг вдіяти. Прийшов час, коли “гріхи родини Ілія не будуть викуплені ані жертвами тварин, ані хлібними приношеннями повіки!

 

В цьому є особливість Божого суду, яку люди ігнорують. Часто Божий суд не приходить швидко. Це тому що Бог довготерпеливий, і дає людям час розкаятися. Бог попереджав Ілія про гріхи його синів. Він попереджав його особисто, Ілій добре це зрозумів, і навіть намагався докоряти своїм синам. Бог попереджав його через безіменного пророка. В той час ще можна було відвернути Божий суд. Але Ілій так і не зробив правильних кроків. Можливо він думав, що з ним та його синами нічого поганого не станеться. Врешті решт настав час, коли суд вже не можна було відвернути. Гальмівний шлях автомобіля на сухому асфальті на швидкості 100 км/год складає близько 50 м. Якщо перед перешкодою нажати на гальма ближче, ніж за 50 м., то зіткнення не уникнути. Бог попереджав Ілія, що він та його сини можуть зустрітися із Його святістю. Але вони не зважали на попередження і не розкаялися. Тепер Божого суду було не уникнути. 

 

Самуїл поважав Ілія як свого духовного батька. Як же він може сказати йому такі неприємні слова? Якби Бог сказав Самуїлу щось приємне, він у ту ж мить прибіг би розповісти Ілію. У вірші 15 написано, що Самуїл боявся розповісти ці слова Ілію. І ми розуміємо його. 

Але сам Ілій хотів слухати Боже слово. Він знав, що Бог говорив до Самуїла. Можливо, він відчував, що ці слова були не дуже приємні:

16 Тому Ілій сам покликав Самуїла, гукнувши: Самуїле, сину мій! А той відповів: Ось я!

17  Ілій запитав: То про що Він говорив з тобою? Не приховуй від мене нічого! Нехай тобі Бог зробить те, чи інше, та ще й додасть, якщо приховаєш від мене хоч щось, з усього того, що Він тобі сказав.

 

Звернемося до 18-го вірша: І Самуїл розповів йому все, не втаївши нічого. А Ілій сказав: Він – ГОСПОДЬ, нехай робить те, що вважає правильним.

Самуїл виконав своє перше і дуже складне завдання: говорити Боже слово як воно є. Навіть якщо воно є неприємним і болючим. Ми живемо в час політкоректності. В наш час не прийнято говорили людям неприємні речі, навіть якщо це є правда. Тому не так легко проповідувати Боже слово, тому що воно може образити людей. Самуїл міг сказати: “Бог не цілком задоволений Іліє тим, як ти служиш. Проте не хвилюйся, Бог любить тебе, все буде добре”. Але Самуїл розповів Ілію все, не втаївши нічого.

 

Ми часто звинувачуємо політиків в тому, що ті оточують себе людьми, які говорять їм лише про приємні речі і не кажуть правди. В результаті вони втрачають зв’язок з реальністю і живуть у вигаданому світі. Але часто ми так само чинимо в нашому християнскому житті: оточуємо себе проповідниками, які говорять лише про приємне і не торкаються нашої проблеми гріха. 

 

Звернемося до віршів 19-20:

19  Отже, Самуїл і далі зростав, а ГОСПОДЬ був з ним, і жодне зі сказаних Ним (Господом ) слів не залишилось невиконаним.

20  Таким чином увесь Ізраїль, від Дана й до Версавії, дізнався, що Самуїл – справді ГОСПОДНІЙ пророк.

Тут написано, що Самуїл зростав. Як підліток, він багато їм і ріс фізично. Але це також означає, що він ріс духовно. До цього він боявся Ілія. Але тепер він зрозумів, що є Бог, якого потрібно боятися більше. Ми зростаємо, коли вчимося боятися не людей, а Бога. Замісь того, щоб боятися людей, нам потрібно навчатися боятися одного Бога. Також, Самуїл не лише слухав Боже слово, а виконував його. Вивчення Біблії не є самоціль. Після цього ми маємо практикувати це слово у нашому житті. 

 

По-друге, ми бачимо, що “Господь був з ним”. Так як Господь був із Самуїлом, той пізнавав Бога, Його любов до нього і до інших людей. 

 

В-третіх, “жодне зі сказаних Господом слів не залишилось невиконаним”. Самуїл навчився говорити Боже слово як слово живого Бога. 

Який був вплив служіння Самуїла? У вірші 20 написано: 

Як люди дізналися, що Самуїл – “справді Господній пророк”? Через те, що те, що Бог говорив через Самуїла збувалося. В Повт.З.21 написано:

21 Якщо ж ти скажеш у своєму серці: Як нам упізнати слово, яке ГОСПОДЬ не говорив?–

22  то коли пророк щось скаже від Імені ГОСПОДА, але те слово не збудеться і не справдиться, то такого слова ГОСПОДЬ не говорив, але в своєму зухвальстві сказав той пророк від себе, – не бійся його.

Ще один спосіб дізнатися, чи істинний пророк – це дивитися на плоди його життя. В Мт.7 написано:

15  Стережіться лжепророків, які приходять до вас в овечих шкурах, а всередині – хижі вовки.

16  За їхніми плодами впізнаєте їх. Хіба збирають виноград з тернини або смокви – з будяків?

Зовнішність та слова можуть обманювати. Але не плоди. Ми маємо дивитися на плоди життя людини, перш ніж довіряти їй. 

 

Ми живемо у дуже шумному світі. Всі намагаються нам щось сказати і щось донести. Існує безліч каналів на youtube, в соцмережах. Там є відвертий обман, коли людей цікавлять лише ваші перегляди, ваші лайки і, зрештою, ваші гроші. Те, що вони говорять, не збувається. Це – лжепророки. Там є й корисна інформація. Однак незрівнянно більш важливим є те, що каже Бог, тому що від цього залежить ваше життя у цьому світі і у вічності. Хай Господь допоможе нам слухати Його слово.


 Назад