head
Університетська Біблійна Співдружність

ВБК 2017: Проповідь “Початок Євангелії” (Від Марка 1:1-3)

ПОЧАТОК ЄВАНГЕЛІЯ

Від Марка 1:1-3 : “Початок Євангелії Ісуса Христа, Сина Божого.Як у пророка Ісаї написано: Ось перед обличчя Твоє посилаю Свого посланця, який перед Тобою дорогу Твою приготує.Голос того, хто кличе: У пустині готуйте дорогу для Господа, рівняйте стежки Йому!”

Вітаю вас з початком нашої весняної конференції. Дуже приємно, що ви відклали всі ваші щоденні турботу (справи)  і знайшли час приїхати сюди. Вітаю також з Великоднем, святом Пасхи, значення якого безцінне. Доречі: “А, що таке Пасха, й з чим вона асоціюється у вас?”. Наприклад, коли я був школярем для мене Пасха асоціювалася з фарбованими яйцями, духмяною бабусиною пасочкою (хлібцем) й розквітлою вишнею біля бабусиної хати. Але під час цієї конференції ми детально розглянемо справжню суть Пасхи і роль Ісуса Христа в ній. Також, ми спробуємо через декілька  проповідей, поглянути на Ісуса Христа очима його учнів. Нам відкриються переживання учнів, їх думки, їх розуміння хто такий Ісус Христос і яка Його ціль приходу на землю.

Частина 1: Євангелія Ісуса Христа – Сина Божого.

Поглянемо на вірш 1, разом прочитаємо його:

“1. Початок Євангелії Ісуса Христа, Сина Божого.”

В цьому вірші, відразу нам впадає в око слово “Євангелія”. А разом з ним і виникає питання: “Що це таке?”

Євангелія –  в перекладі з давньогрецької мови   означає блага або добра звістка. Як багато добрих новин ви чуєте в своєму житті? І чи приємно вам, коли з вами хтось ділиться ними?

Недавно Європорламент проголусував за безвіз для громодян України. По всіх телеканалах, інтернет сайтах і інших інформаційних ресурсах ця звістка рознеслась як дуже радісна новина – в Україні це хештег “перемога”. Українці були такі щасливі, що всі кинулися робити електронні паспорти й сайт їх реєстрації не витримав навантаження й припинив свою роботу. Але радісних новин в нашій країні мало.

Проте поганих, як піску на морі. Наприклад, в Україні, найпопулярніше слово -це “зрада”. Сучасні СМІ генерують величезні масиви негативних чуток, що бомбардують людський розум. Навіть з*явився термін – інформаційна війна. Наслідки цього – жахливі – покалічені й зруйновані людські життя.

Бувають такі звістки, що для одних вони радісні, а для інших не дуже. Думаю, кожен з вас знає нашу українську натуру, де частенько діє принцип: “хоч би у сусіда не було краще ніж у мене”. Сусід купив машину, добре, наче й не погано, але ця новина трохи пригнічує, бо в нього вона семи містна, та й пробіг не великий, а те, що в мене їх дві, в мене та дружини, то це не врахунок – у нього ж вона семимістна? І такі новини про сусіда у всьому – “і сонце над ним гарніше гріє, й небо голубіше, й трава зеленіша”?.

Але в цьому світі є дійсно добра новина. І, що  головне, вона є доброю для всіх людей на цій планеті. Про неї говорить автор цього уривку, Марк – це Євангелія Іісуса Христа.

Суть її полягає в тому, що Ісус Христос – Син Божий прийшов в цей світ, щоб спасти нас від гріха. Біблія говорить, що всі ми грішники і тому маємо понести за це відповідальність. Як говориться в Посланні до Римлян 6:23 :”Бо заплата за гріх смерть, а дар Божий вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім!”.

Отже перший вірш цього уривка відкрив нам неймовірну річ – Син Божий, Ісус Христос зійшов до нас грішників і віддав своє життя за нас.Для кожного з нас це дар Божий, адже в ньому ми отримуємо право мати вічне життя й перебувати назавжди з Богом. Це і є жива Євангелія, яка  вже більше 2000 років звіщається всім народам і поколінням, в тому числі, й  для кожного з вас. Тож прийміть її, й радійте з Господом.

2.У пустині готуйте дорогу для Господа, рівняйте стежки Йому!

Давайте прочитаємо вірш 2-3 разом:

  1. Як у пророка Ісаї написано: Ось перед обличчя Твоє посилаю Свого посланця, який перед Тобою дорогу Твою приготує.
  2. Голос того, хто кличе: У пустині готуйте дорогу для Господа, рівняйте стежки Йому!

Через 1-й вірш цього уривку ми дослідили, що  таке Євангелія Ісуса Христа. Це одностороння любов Бога до нас, рух Божий до нас, щоб ми могли отримати спасіння від наших гріхів. Але виникає цілком природнє питання: “Що робити нам грішникам? Адже Бог вирішив проблему гріха замість нас? Невже, ми можемо продовжувати грішити, а вкінці потрапити на небо до святого Бога?” “Звісно, ні!”

Правильну відповідь на це питання дає нам Іван Хреститель. Він був голосом Бога, хто кличе: разом прочитаємо вірш 3 зі слів “У пустині”: “У пустині готуйте дорогу для Господа, рівняйте стежки Йому!”.

Цієї зими ми з дружиною провідували моїх рідних у Вінницькій області. І нам належало проїхати відрізок дороги, яка була в щент розбита. На ній були величезні ями, розбиті шматки асфальту, а місцями й зовсім без нього. Я спостерігав, як довжелезний потік машин рухався з маленькою швидкістю, зигзагом, наче змія, об*їжаючи перешкоди імені нашого “автодора”.Час, який ми потратили на подолання цієї дороги сягнув майже третину від усього нашого шляху, хоча дистанція була пройдена досить незначна. Я також пошкодив підвіску свого автомобіля і мені прийшлося міняти там деякі деталі. Якщо їздити такою дорогою щодня, автомобіля на довго не вистачить, його підвіска зламається, а колеса швидко відваляться. Одним словом таку дорогу не можливо використовувати за її призначенням.

Саме такою дорогою є життя людини без Бога. Воно криве, побите й знівечене гріхами. Дуже часто, таке життя більше схоже на просто існування, а тому потребує серйозних змін. І сьогодняшній уривок говорить про це. Потрібно відремонтувати, виправити дорогу свого життя, зробити її рівною і прямою.Необхідно прийняти, що наше життя належить Богові й вчитися жити, як Він говорить про це.

Отже Іван Хреститель кликав людей рівняти стежки життя для Божої роботи й зробити свої серця скромними, м*якими та чутливим до Божого Слова. Адже ось такі серця з радістю приймають святе Євангелія і вірують в Ісуса Христа.

І саме ця конференція має на меті донести вам це. І взагалі я особисто вважаю, що на цій конференції вам буде повідано те, що кординально змінить ваше життя. Тут буде говоритись проте – що можливо ви все життя шукали й ніде не могли знайти. Тож будьте уважні і пільні – не втратьте цю можливість.

кл.вірш Марка 1:3 “Голос того, хто кличе: У пустині готуйте дорогу для Господа, рівняйте стежки Йому!”

(п. Джентельмен)