head
Університетська Біблійна Співдружність

ВБК 2016: Проповідь “Бог-Творець” (Бытие 1:1,26-28)

Бог-Творець

( Вступне слово конференції )

Буття 1:1,26-28

// 0) Вступ

Тема нашої конференції: "Чи ти віруєш в це?". Що таке "це", ми взнаємо в ході конференції. Але для початку пропоную налаштуватися на те, що вірити треба в те, що є насправді. В наш час ми часто чуємо, що вірити треба хоч в щось, або що треба вірити в себе, або що можна вірити в усе, що тобі бажається. Але в мене є серйозна претензія до такого підходу, а саме: існує об’єктивна реальність, яка не залежить від того, чого нам хочеться. Наприклад, уявімо чоловіка, що цілими днями грається в комп’ютерну гру. У грі він усіх перемагає і володіє горами золота. І ось коли він майже завершив свій черговий рекорд, комп’ютер раптом вимикається і гра припиняється. Чому? Бо в нього не було чим заплатити за світло. В реальності виявилося, що в нього в кишенях вітер свище, а замість кагат золота – бархани сміття по хаті. От якби йому те золото з гри – він заплатив би за світло і грав далі, і далі вірив би у своє багатство і всемогуття. Але те золото було несправжнє. Реальність дала про себе знати. Реальність завжди дає про себе знати, як би гарно її не маскували. Реальність – це те, з чим ти матимеш справу в решті решт.

// 1) Бог реальний

Перший вірш Біблії говорить: "На початку Бог створив Небо та землю".

Люди як звикли думати? Вони кажуть, що кожен народ повигадував своїх богів, і тому Бог – це вигадка. Але насправді в нас є лише два варіанти, у що вірити. Або ми віримо, що цей світ з’явився сам по собі, без мети і смислу, або віримо, що хтось розумний створив його для якоїсь мети. Якщо все само по собі, то вся суть життя – якось дійти до могили, дорогою отримавши побільше приємного і поменше неприємного. Смислу нема, розходимось. Але Біблія стверджує інакше. Вона стверджує, що світ створив хтось розумний. Вона називає Богом саме Його, а не вигаданих супергероїв. Тут говориться, що Бог – це не ідея, вигадана людьми, а Той, хто насправді є і хто створив весь світ, де ми живемо. Все існує лише тому, що існує Бог. Бог реальніший за все інше. Він є альфа і омега, початок і кінець. І, врешті решт, ми матимемо справу саме з Ним. Це не залежить від того, у що ми віримо. Це просто факт. Але наше життя залежить від того, як ми до цього поставимося.

// 2) Бог – центр всього

Вірші 26-28 говорять про те, звідки і для чого взялися люди:

26 І сказав Бог: Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою, і хай панують над морською рибою, і над птаством небесним, і над худобою, і над усею землею, і над усім плазуючим, що плазує по землі.

27 І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка та жінку створив їх.

28 І поблагословив їх Бог, і сказав Бог до них: Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, і над кожним плазуючим живим на землі!

Це слово стверджує, що Бог створив людей, і Він зробив це з певною метою. Він поставив людей керувати світом. Але більше того, Він зробив людей такими, щоб, дивлячись на них, все творіння згадувало Бога. Біблія каже, що Бог – добрий, справедливий та люблячий. Яке б це було чудове життя, коли виходиш за двері, і бачиш: всі сусіди схожі на такого Бога.

Також 28-й вірш говорить, що Бог благословив створених Ним людей, а саме, дав що їсти і чим займатися. Іншими словами, дав засоби для прожиття і дав смисл, для чого жити. Нещодавно я бачив одне дивне відео про зону АТО, на якому якісь люди похилого віку спочатку хваляться тим, як вони проливали кров, щоб відділитися від України, а потім скаржаться на життя і вимагають українських пенсій. І смішно, і сумно. Так не буває. Є Україна – є українські пенсії. Щоб отримувати від країни блага, треба їй належати і виконувати її правила і закони. З Богом так само. Життя і смисл – це те, що приходить від Нього. Якщо ти не належиш Його володінню, якщо ігноруєш Його правила, то життя не може бути осмисленим і благословенним.

Ми не самі по собі, це Бог дав нам життя, розум, свободу волі. Ми підзвітні Йому за те, як і для чого живемо. Людям завжди не подобалося звітувати. Політики не люблять звітувати народу, куди поділи гроші. Чоловік і дружина не люблять звітувати одне одному про свої вчинки. Діти не люблять звітувати батькам. Тому люди завжди намагалися довести, що вони можуть робити все, що хочуть, і не звітувати нікому. Люди намагалися викинути Бога зі свого життя. Але Бог нікуди не дівся, Він є і Він говорить до нас Своє слово. Людські вигадки бувають цікавими, але вони з часом руйнуються, а слово Бог залишається актуальним і змінює життя людей. Я колись жив у своїх фантазіях, але фантазії не давали мені наснаги, щоб перемагати конкретні проблеми. Але Бог дав мені Своє слово, яке допомагає мені приймати ту дійсність, яка є насправді.

Цей і наступні дні Бог говоритиме до нас через лекції, дискусії чи самостійні роздуми. Оберіть правильну відповідь на питання "Чи ти віруєш в це?".

(п. Ной)